WAT WE DOEN MET GRENZEN – NEE LIEVE THIERRY, SYRIË IS NIET VEILIG.

Ik hoorde het je echt zeggen vanmiddag, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “Ik spreek genoeg Syriërs die mij vertellen dat ze best terug kunnen gaan, maar daar gewoonweg geen zin in hebben. Omdat ze het in Nederland leuker vinden.”

Lieve Thierry,

Jij, als fractievoorzitter van Forum voor Democratie, zei een paar maanden geleden al dat 95% van Syrië veilig is. En dat Syrische vluchtelingen daarom naar hun land kunnen én moeten terugkeren. Je vroeg toen ook een debat aan in de Tweede Kamer. “Om te kijken op welke wijze de status van deze Syriërs aangepast kon worden zodat ze snel terug kunnen.”

Vanmiddag herhaalde jij, Syrië-kenner, die woorden weer en voegde toe dat je van Syriërs zelf vernam dat ze in Nederland willen blijven omdat ze hier kunnen genieten van gratis onderwijs, woningen en sociale voorzieningen. Geef ze eens ongelijk.

Maar lieve Thierry, ik ben geen deskundige zoals jij en ik zal ongetwijfeld minder Syrische vluchtelingen persoonlijk kennen zoals jij doet. Toch wil ik je iets mee geven wat je charmante personal assistent misschien vergat in je oor te fluisteren. Kijk, president Assad heeft inderdaad  grote delen van het land inmiddels onder controle. En er wordt minder gevochten dan pakweg 3 jaar geleden. Maar dit betekent niet dat alle vluchtelingen zomaar kunnen terugkeren.

Waarom niet dan? Goede vraag, Thierry. Vele Syriërs zijn niet voor een oorlog gevlucht maar voor het regime van diezelfde Assad. Dit regime heeft zich namelijk schuldig gemaakt aan ontelbare mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, gevangenzetten en het martelen van tegenstanders. Oh ja, en er was ook iets met het gebruik van gifgas. Het is niet duidelijk wat er met ze gebeurt wanneer de vluchtelingen naar hun kapotgeschoten land terugkeren.

Verschillende internationale organisaties geven aan dat onlangs teruggekeerde vluchtelingen opgepakt zijn of verdwenen. En vergeet niet de jonge mannen die gevlucht zijn om de dienstplicht te ontlopen, omdat ze geen bloedige strijd wilden voeren tegen hun eigen bevolking. Zij lopen bij terugkomst niet alleen het gevaar hiervoor zwaar gestraft te worden, maar moeten dan alsnog in dienst. En last but not least: In een door het ministerie van Buitenlandse Zaken samengesteld document, wordt geconstateerd dat er op grote schaal mensenrechten worden geschonden.

Toen ik jou vanmiddag tijdens het debat in de Tweede Kamer zag en hoorde praten, dwaalden mijn gedachten af naar Ellis Island, New York in het begin van de 20ste eeuw en moest ik denken aan de overvolle schepen met aan boord de immigranten, ontheemd en uitgeput. Maar vooral hoopvol na het lezen van het gedicht van Emma Lazarus op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld.

“Give me your tired, your poor,

Your huddled masses yearning to breathe free,

The wretched refuse of your teeming shore.

Send these, the homeless, tempest-tossed to me,

I lift my lamp beside the golden door.”

Maar ik moest ook denken aan Lou Reed’s versie van het gedicht in zijn tijdloze ‘Dirty Boulevard’:

“Give me your hungry, your tired your poor I’ll piss on ‘em

that’s what the Statue of Bigotry says

Your poor huddled masses, let’s club ‘em to death

and get it over with and just dump ‘em on the boulevard”

Ik spreek soms ook wel eens Syrische vluchtelingen. Uiteraard lang niet zoveel als jij, maar toch. En die vertellen mij dat ze juist heel gráág terug willen keren. Maar dat niet doen, aangezien ze doodsbang zijn. Doodsbang omdat er nog steeds een dictator aan de macht is, die zich schuldig heeft gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen. En dat nog steeds doet.

Doodsbang zijn ze, Thierry.

Blijf op de hoogte Inschrijven nieuwsbrief