Het verdiepingsprogramma

De Expeditie

Hoe is het om te vluchten en een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land? Ervaar het van dichtbij in De Expeditie.

Met debat, film, exposities, comedy, muziek, eten en meer. Iedereen is uitgenodigd: mensen uit het AZC, nieuwkomers, theaterliefhebbers, beleidsmakers, bedrijven, kunstenaars.

Het programma bestaat onder meer uit: films van Movies that Matter, exposities van Humanity House en Stichting de Vrolijkheid, een installatie van Studio L.A, talkshows met wisselende gasten, eten van Safa’s Kitchen, livemuziek, en een Dabka night afterparty.

Verhalen / ontmoeting

Afbeelding voor

De Voorkamer

De Voorkamer is een ontmoetingsruimte voor en door nieuwkomers en de lokale gemeenschap in Utrecht. In samenwerking met omwonenden, azc-bewoners en statushouders, worden de ruimte en het programma van De Voorkamer ontwikkeld en in stand gehouden; objecten, verhalen en activiteiten worden zelf bedacht en uitgevoerd.

Ook voor Hoe ik talent voor het leven kreeg ontwierpen de community-leden van De Voorkamer een ontmoetingsplek. Speel een potje backgammon terwijl je geniet van heerlijke Arabische koffie en aanschouw ondertussen de zelfgemaakte setting van bordspellen, koffiekopjes, kussens en tafels die door hen zelf zijn gemaakt.

Afbeelding voor

Late Night Talkshow

Rondom de voorstelling van Hoe ik talent voor het leven kreeg gaan we in de foyer van het theater tijdens de Late Night Talkshow gaan in gesprek met boeiende gasten, er is live-muziek, een column, peilen we de mening op straat en die van het publiek.

 

Elke editie bespreken we een nieuw aspect van het thema van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Vaak zullen het onderwerpen zijn die spelen in de stad waar we die avond spelen en nemen we de actualiteit door.

Afbeelding voor

Humanity House Pop Up

Humanity House is een plek waar je het menselijke verhaal hoort over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Wat betekent het om te moeten vluchten? Tijdens De Expeditie kan je luisteren naar de verhalen van Akhrat Selevani uit Irak, Lidija Zelovic uit voormalig Joegoslavië en Ram Karki uit Bhutan.

In het Haagse Humanity House kom je meer te weten over wat het betekent om te moeten vluchten. Door een reis door het museum ervaar je hoe het is om in een oorlogssituatie te belanden. Daarna ontmoet je gevluchte mensen die hun bijzondere verhaal delen. Op De Expeditie hoor je hier een deel van.

 

Muziek / Comedy

Afbeelding voor

Mini concerts

Muziek verbindt. Lokale muzikanten met een vluchtverleden spelen in iedere stad een mini-concert. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over hun passie: muziek. Laat je verrassen door hun muzikale talenten, door de verrassende samenwerkingen en door de bijzondere instrumenten.

Afbeelding voor

Dabke Night

In verschillende steden organiseren we een afterparty waar je kennis kunt maken met de Dabke, de populaire dans uit het Midden-Oosten die je nu ook veel op de Nederlandse dansvloer vindt. Dabke is een moderne Levantijns-Arabische cirkeldans die wordt uitgevoerd in Palestina, Libanon, Jordanië, Irak en Syrië.

Dabke combineert cirkeldans en line-dancing en wordt op grote schaal gedanst op bruiloften, festivals en andere belangrijke gelegenheden.

Tijdens de afterparty leren we je de basis van de dans en je maakt kennis met de beste Dabke-platen van DJ Matrub, de resident DJ van de Dabke Nights.

De afterparty wordt verzorgd door Stichting Dreaming of Syria, die als doel heeft diversiteit in het (culturele) uitgaansleven te stimuleren en talentvolle, niet-westerse nieuwkomers een podium te bieden. Zij organiseren sinds 2016 Dabke Nights, uitgaansavonden waar de Dabke een centrale rol speelt in het verbinden van mensen van verschillende culturele achtergrond.

Afbeelding voor

Comedy Specials

Mag er ook gelachen worden? Jazeker! Vanuit het perspectief van verschillende comedians wordt met een flinke dosis humor gekeken naar de thematieken die Hoe ik talent voor het leven kreeg in de voorstelling aansnijdt.

 

Expositie

Afbeelding voor

AZC Style Installatie

Stichting de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen, jongeren en hun ouders in asielzoekerscentra in Nederland. De AZC Style Installatie is een fotografie- en ontwerpproject waarbij ruim 90 jongeren op zes verschillende asielzoekerscentra in Nederland hun leven op het azc laten zien.

De jongeren volgden workshops fotografie bij vier professionele fotografen en hebben in een co-creatief proces belangrijke visuele elementen uit hun lifestyle op het azc vastgelegd. De AZC Style Installatie presenteert een selectie uit deze foto’s.

 

Afbeelding voor

Fotoserie Onze Reis door Mo Alzoabi

Mohammad Alzoabi volgde met zijn camera vanaf het begin de totstandkoming van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Wie zijn de spelers en hoe staan ze in het leven? Hoe kwam de voorstelling met hen tot stand? Als fotograaf portretteerde hij alle spelers en legde het proces van selecties, repetities en alles eromheen vast. Deze expositie toont Onze Reis in foto’s.

Films

Afbeelding voor

Movies that Matter

Tijdens De Expeditie toont Movies that Matter non-stop twee korte films in de installatie van Studio L A en een Virtual Reality (VR)-film die alle aansluiten bij de theatervoorstelling.

De VR-film Refugees laat vanuit het perspectief van vluchtelingen zien hoe het is om aan te komen aan de zuidkust van Europa. In Nieuw volgen we het achtjarige Congolese jongetje Tanans tijdens zijn eerste weken in Nederland. In de korte film Valt een man uit de lucht worden de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.

Op het jaarlijkse Movies that Matter Festival in Den Haag en in andere steden vertoont Movies that Matter films en documentaires met verdieping. Movies that Matter opent de ogen voor mensenrechten en stimuleert dialoog over een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Afbeelding voor

Studio L A

korte films + installatie

Speciaal voor De Expeditie maakte Studio L A een ruimtelijke installatie waarin drie films getoond worden die elk een eigen perspectief geven op verschillende fases waarin asielzoekers zich in Nederland kunnen bevinden.

Studio L A (Lorien Bijaert en Arna Mačkić) gebruikt architectuur om sociaal-maatschappelijke mechanismen rondom in- en uitsluiting, vluchtelingen, identiteit en publiek domein te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen.

Blinds (Studio L A en kunstenaar Robert Glas) laat zien hoe asielzoekers gehuisvest werden in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. How to Motivate Someone to Leave Involuntarily van Robert Glas schijnt licht op een gesprekstechniek die wordt ingezet om uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen vrijwillig te vertrekken. De film Import van regisseur Ena Sendijarević laat zien hoe een jong vluchtelingengezin een nieuw thuis probeert te maken in een dorp in Nederland

Deze installatie is tot stand gekomen met dank aan NEST, ruimte voor kunst in Den Haag.

Afbeelding voor

Makers Unite

Voor De Expeditie werkten de deelnemers van het Makers Unite Creative Lab-programma, allemaal nieuwkomers in Nederland, aan een creatieve opdracht om een ​​visuele productie te maken die de boodschap van Hoe ik talent voor het even kreeg weerspiegelt: menselijkheid en verbinding.

Het resultaat is een uniek trui-ontwerp en een film. De film is te zien, en de trui is te koop op De Expeditie, net als andere producten van Makers Unite.

Makers Unite is een centrum van ontwerp en creatieve activiteit, met co-creatie als geheim wapen. Een onderdeel van Makers Unite is het Creative Lab-programma dat nieuwkomers verbindt met hun volgende professionele stap: onderwijs, stage of werk binnen de creatieve industrie in Nederland.