Het verdiepingsprogramma

De Expeditie

Inhoud en ontmoeting komen samen in De Expeditie. Mensen uit het AZC, nieuwkomers, theaterliefhebbers, beleidsmakers, bedrijven, kunstenaars en bezoekers: iedereen is uitgenodigd om tijdens De Expeditie hun blikveld te verbreden, elkaar te ontmoeten en samen in gesprek te gaan over de vraag: wat vinden we menselijk? Dat doen we met een uiteenlopend programma met debat, short documentaires, fotografie, beeldende kunst, muziek, eten en comedy en meer. Allemaal bieden zij een eigen menselijk perspectief op hoe het is het om te vluchten en een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land.

Het programma bestaat onder meer uit: films van Movies that Matter, exposities van Humanity House en Stichting de Vrolijkheid, een installatie van Studio L.A, talkshows met wisselende gasten, eten van Safa’s Kitchen, livemuziek, workshops en een Dabka night afterparty.

 

 

Verhalen / ontmoeting

Afbeelding voor

De Voorkamer

Ontmoetingplek

De Voorkamer is een ontmoetingsruimte voor en door nieuwkomers en de lokale gemeenschap in Utrecht. In samenwerking met omwonenden, azc-bewoners en statushouders, worden de ruimte en het programma van De Voorkamer ontwikkeld en in stand gehouden; objecten, verhalen en activiteiten worden zelf bedacht en uitgevoerd.

Ook voor Hoe ik talent voor het leven kreeg ontwierpen de community-leden van De Voorkamer een ontmoetingsplek. Speel een potje backgammon terwijl je geniet van heerlijke Arabische koffie en aanschouw ondertussen de zelfgemaakte setting van bordspellen, koffiekopjes, kussens en tafels die door hen zelf zijn gemaakt.

Afbeelding voor

Late Night Talkshow

Rondom de voorstelling van Hoe ik talent voor het leven kreeg gaan we in de foyer van het theater tijdens de Late Night Talkshow gaan in gesprek met boeiende gasten, er is live-muziek, een column, peilen we de mening op straat en die van het publiek.

 

Elke editie bespreken we een nieuw aspect van het thema van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Vaak zullen het onderwerpen zijn die spelen in de stad waar we die avond spelen en nemen we de actualiteit door.

Afbeelding voor

Humanity House Pop Up

Luisterverhalen

Humanity House is een plek waar je het menselijke verhaal hoort over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Wat betekent het om te moeten vluchten? Tijdens De Expeditie kan je luisteren naar de verhalen van Akhrat Selevani uit Irak, Lidija Zelovic uit voormalig Joegoslavië en Ram Karki uit Bhutan.

In het Haagse Humanity House kom je meer te weten over wat het betekent om te moeten vluchten. Door een reis door het museum ervaar je hoe het is om in een oorlogssituatie te belanden. Daarna ontmoet je gevluchte mensen die hun bijzondere verhaal delen. Op De Expeditie hoor je hier een deel van.

Op vertoon van het programma-boekje krijg je een tweede toegangskaart voor Humanity House in Den Haag gratis.

Afbeelding voor

Bakkie Doen

VluchtelingenWerk Nederland

Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie. En dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffiedrinken!

Daarom organiseert VluchtelingenWerk Nederland ‘Bakkie Doen.’ Duizenden Nederlanders door heel ons land dronken al een bakkie koffie met een vluchteling. Dat leverde veel bijzondere, openhartige en mooie ontmoetingen op. Voor de vluchtelingen een manier om echt eens verbinding te maken met Nederlanders.

Afbeelding voor

Signeersessie

Rodaan Al Galidi

Benieuwd naar de verhalen van de schrijver van Hoe ik talent voor het leven kreeg zelf? In elke stad zal de Rodaan Al Galidi zijn boek signeren en verkopen.

Afbeelding voor

Safa’s Kitchen

eten & drinken

In (bijna) elke stad kookt Safa een heerlijke maaltijd. Eet je mee? Je bent welkom om aan te schuiven! Er is beperkt plek dus reserveer vooraf  hier je plek.

Films

Afbeelding voor

Movies that Matter

Korte films

Tijdens De Expeditie toont Movies that Matter non-stop twee korte films in de installatie van Studio L A en een Virtual Reality (VR)-film die alle aansluiten bij de theatervoorstelling.

De VR-film Refugees laat vanuit het perspectief van vluchtelingen zien hoe het is om aan te komen aan de zuidkust van Europa. In Nieuw volgen we het achtjarige Congolese jongetje Tanans tijdens zijn eerste weken in Nederland. In de korte film Valt een man uit de lucht worden de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.

Op het jaarlijkse Movies that Matter Festival in Den Haag en in andere steden vertoont Movies that Matter films en documentaires met verdieping. Movies that Matter opent de ogen voor mensenrechten en stimuleert dialoog over een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Afbeelding voor

Studio L A

korte films + installatie

Speciaal voor De Expeditie maakte Studio L A een ruimtelijke installatie waarin drie films getoond worden die elk een eigen perspectief geven op verschillende fases waarin asielzoekers zich in Nederland kunnen bevinden.

Studio L A (Lorien Bijaert en Arna Mačkić) gebruikt architectuur om sociaal-maatschappelijke mechanismen rondom in- en uitsluiting, vluchtelingen, identiteit en publiek domein te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen.

Blinds (Studio L A en kunstenaar Robert Glas) laat zien hoe asielzoekers gehuisvest werden in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. How to Motivate Someone to Leave Involuntarily van Robert Glas schijnt licht op een gesprekstechniek die wordt ingezet om uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen vrijwillig te vertrekken. De film Import van regisseur Ena Sendijarević laat zien hoe een jong vluchtelingengezin een nieuw thuis probeert te maken in een dorp in Nederland

Deze installatie is tot stand gekomen met dank aan NEST, ruimte voor kunst in Den Haag.

Afbeelding voor

Makers Unite

film + shop

Voor De Expeditie werkten de deelnemers van het Makers Unite Creative Lab-programma, allemaal nieuwkomers in Nederland, aan een creatieve opdracht om een ​​visuele productie te maken die de boodschap van Hoe ik talent voor het even kreeg weerspiegelt: menselijkheid en verbinding.

Het resultaat is een uniek trui-ontwerp en een film. De film is te zien, en de trui is te koop op De Expeditie, net als andere producten van Makers Unite.

Makers Unite is een centrum van ontwerp en creatieve activiteit, met co-creatie als geheim wapen. Een onderdeel van Makers Unite is het Creative Lab-programma dat nieuwkomers verbindt met hun volgende professionele stap: onderwijs, stage of werk binnen de creatieve industrie in Nederland.

Muziek / Comedy

Afbeelding voor

Mini concerts

verschillende artiesten

Muziek verbindt. Lokale muzikanten met een vluchtverleden spelen in iedere stad een mini-concert. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over hun passie: muziek. Laat je verrassen door hun muzikale talenten, door de verrassende samenwerkingen en door de bijzondere instrumenten.

Afbeelding voor

Dabke Night

afterparty

In verschillende steden organiseren we een afterparty waar je kennis kunt maken met de Dabke, de populaire dans uit het Midden-Oosten die je nu ook veel op de Nederlandse dansvloer vindt. Dabke is een moderne Levantijns-Arabische cirkeldans die wordt uitgevoerd in Palestina, Libanon, Jordanië, Irak en Syrië. Kijk hier voor de data van de afterparties.

Dabke combineert cirkeldans en line-dancing en wordt op grote schaal gedanst op bruiloften, festivals en andere belangrijke gelegenheden.

Tijdens de afterparty leren we je de basis van de dans en je maakt kennis met de beste Dabke-platen van DJ Matrub, de resident DJ van de Dabke Nights.

De afterparty wordt verzorgd door Stichting Dreaming of Syria, die als doel heeft diversiteit in het (culturele) uitgaansleven te stimuleren en talentvolle, niet-westerse nieuwkomers een podium te bieden. Zij organiseren sinds 2016 Dabke Nights, uitgaansavonden waar de Dabke een centrale rol speelt in het verbinden van mensen van verschillende culturele achtergrond.

Afbeelding voor

Het AKF Theaterlied

Amsterdams Klein Kunstfestival

De halve finalisten van het Amsterdamse Kleinkunst Festival (Sonneveldprijs) maken speciaal voor Hoe ik talent voor het leven kreeg een nieuw theaternummer. Op basis van een ontmoeting met een nieuwkomer uit de spelersgroep van de voorstelling schrijven zij een lied op maat.

Zij worden daarbij begeleid door zanger en componist en theaterlegende Theo Nijland. Vervolgens spelen ze het lied tijdens de talkshow van De Expeditie.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival is sinds 1988 toonaangevend in de Nederlandse kleinkunst- en cabaretwereld. Met onder ander de AKF-Sonneveldprijs voor nieuw talent, het uitreiken van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied en het produceren van verschillende muziektheaterproducties, wordt kleinkunst in de breedste zin van het woord uitgelicht en gepromoot.

 

Afbeelding voor

Comedy Specials

Mag er ook gelachen worden? Jazeker! Vanuit het perspectief van verschillende comedians wordt met een flinke dosis humor gekeken naar de thematieken die Hoe ik talent voor het leven kreeg in de voorstelling aansnijdt.

 

Expositie

Afbeelding voor

AZC Style Installatie

Stichting de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen, jongeren en hun ouders in asielzoekerscentra in Nederland. De AZC Style Installatie is een fotografie- en ontwerpproject waarbij ruim 90 jongeren op zes verschillende asielzoekerscentra in Nederland hun leven op het azc laten zien.

De jongeren volgden workshops fotografie bij vier professionele fotografen en hebben in een co-creatief proces belangrijke visuele elementen uit hun lifestyle op het azc vastgelegd. De AZC Style Installatie presenteert een selectie uit deze foto’s.

NB: Studio Harris Blondman heeft samen met acht talentvolle jongeren de beeldredactie en het grafisch ontwerp voor de tentoonstelling en een krant gemaakt. De krant is te koop in de Talent voor het leven shop.

Afbeelding voor

Mohammad Alzoabi

Foto-serie Onze Reis

Mohammad Alzoabi volgde met zijn camera vanaf het begin de totstandkoming van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Wie zijn de spelers en hoe staan ze in het leven? Hoe kwam de voorstelling met hen tot stand? Als fotograaf portretteerde hij alle 175 spelers en legde het proces van selecties, repetities en alles er omheen vast. Deze expositie toont Onze Reis in foto’s.

Workshops

Afbeelding voor

Kracht van Diversiteit

NewBees

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven en organisaties beter presteren als zij mensen in dienst hebben met verschillende culturele en etnische achtergronden. Samen met WAT WE DOEN biedt NewBees de mogelijkheid om voor de voorstelling het exclusieve, vermakelijke en laagdrempelige programma De Kracht van Diversiteit te volgen.

Hier gaan bedrijven in teamverband aan de slag met diversiteit en inclusie. Deelnemers leren de voordelen van diversiteit te herkennen en maken kennis met nieuw talent.

Op aanvraag. Ga naar www.talentvoorhetleven.nl/bedrijven

Afbeelding voor

Talent pitch workshop

NewBees

NewBees gelooft in talent en kan jou een stap verder helpen om dit talent in te zetten. Ontdek tijdens deze workshop wat NewBees voor jou kan betekenen. Leer daarnaast ook hoe jij binnen één minuut jouw talent kenbaar kan maken door een pitch te maken.

Deze workshop is vrij toegankelijk voor nieuwkomers.

Afbeelding voor

Workshop acteren

George & Eran Producties

Doe mee aan een acteer-workshop onder leiding van het theatergezelschap van George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël. De makers achter onder andere George & Eran lossen Wereldvrede op! maken voorstellingen die midden in de maatschappij staan en die gaan over een wereldwijs, divers en veranderend Nederland.

George & Eran Producties is één van onze partners en spelen mee in het theaterproject Hoe ik talent voor het leven kreeg. Tijdens De Expeditie verzorgt hun organisatie een workshop acteren.

Beperkte deelname, reserveren verplicht
Tickets à € 5 via de website van het theater.
Meer informatie volgt.

Afbeelding voor

Workshop Muziek

Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest geeft in elke stad waar De Expeditie staat een workshop muziek voor ieder niveau. Experimenteren, innoveren en verrassen zijn de belangrijkste pijlers van deze workshop. Een introductie in de vorm van een lezing, een film of een verhalenvertelling luidt op sommige plekken de workshop in.

Beperkte deelname, reserveren verplicht
Tickets à € 5 via de website van het theater.
Meer informatie volgt.

Afbeelding voor

Workshop Dans

ICK Amsterdam

ICK Amsterdam geeft per stad een workshop Double Skin/Double Mind. Dit is een dansmethode ontwikkeld door choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten waarin de sensitiviteit van het lichaam ontdekt wordt door middel van 4 basisprincipes: Breathing, Jumping, Expanding en Reducing. Dit is dezelfde training die de nieuwkomers uit de spelersgroep volgden.

Bekijk de workshop-data hier.

De workshop is open voor iedereen. Geen ervaring vereist.

Deelname is gratis. Reserveren verplicht via gina@ickamsterdam.nl
Voor exacte data en tijden check de website van de schouwburg

Lokale programma’s

Afbeelding voor

Utrechters Praten met Utrechters (betaald programma)

Stadsschouwburg Utrecht

Met De Expeditie willen we ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders dichter bij elkaar brengen. En hoe doe je dat beter dan met een gesprek? Tijdens Utrechters praten met Utrechters combineren we culturele workshops, een drankje en een hapje met mensen ontmoeten en het oefenen van de Nederlands taal voor anderstaligen.

Het laat op een leuke manier zien welke rol een burger, buurman, collega of werkgever kan hebben voor een anderstalige. Dat je, met weinig inzet, veel voor een ander kunt betekenen.

Dit programma wordt georganiseerd door door Stadsschouwburg Utrecht, Taal Doet Meer en WAT WE DOEN. Stadsschouwburg Utrecht is door hun bijzondere programmering en door het initiëren van projecten een voorloper op het gebied van inclusiviteit en verbinding. Taal Doet Meer zorgt er al ruim 30 jaar voor dat nieuwe, anderstalige Utrechters – jong en oud – kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij de rode draad in hun werk.

Alleen in Utrecht
Zaterdag 7 maart 2019
Tijd: 14.00-16.30 uur

Kosten: 38 euro. Voor anderstaligen is het programma gratis.

Aanmelden kan hier

Wat krijg je? Workshops van de culturele en maatschappelijke partners binnen het project ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ (ICK Amsterdam, George & Eran Producties, Het Amsterdams Andalusisch Orkest en NewBees), goede gesprekken met drankjes en hapjes en mooie ontmoetingen.

Foto: Theo Scholten

Afbeelding voor

De Turkije-deal; waar ligt mijn grens

Stadsschouwburg Utrecht

Het Café Theater Festival vermengt podiumkunsten, locaties en verhalen en maakt zich hard om met de verhalen die ze vertellen verschillende perspectieven te bieden en ontmoetingen te genereren. Tijdens De Expeditie presenteren ze de voorstelling De Turkije-deal; waar ligt mijn grens van Renee Coralie van Beek (Stichting Nieuwe Makers).

Als Rosalie haar vriend vier maanden later was gevlucht dan zat hij ook vast in een vluchtelingenkamp. Muurvast. Met de Turkijedeal wordt de grens met Europa ook uit haar naam bewaakt, uit naam van de Europeaan. Maar wat betekent die deal voor haar? Als moeder, als mens? Waar ligt haar grens?

Alleen in Utrecht
Donderdag 5 maart: 22.00
Vrijdag 6 maart: 16.30 / 22.00
Zaterdag 7 maart: 12.30 / 16.00 / 18.00 / 22.00      

Pay what you can

 

 

 

Afbeelding voor

This is me (dansvoorstelling + docu)

Internationaal Theater Amsterdam

In Uganda leerde de nu 16-jarige Allen Tumusiime dat ze als meisje niks waard was. Sinds een jaar woont ze in Nederland. Hier kan ze dansen, dromen en andere meisjes laten stralen. Zodra Allen het podium opstapt om te dansen, voelt ze zich vrolijk, vrij en vergeet ze de nare herinneringen aan Uganda.

Hier mag ze zichzelf laten zien, precies zoals ze is. This is me, is haar motto. Haar grote doel is om de mensen om haar heen te inspireren met haar verhaal, om mensen te laten zien dat je je niet klein hoeft te laten maken, maar dat je jezelf mag laten zien. Ook als meisje of als vrouw.

Els van Driel en Imke Renee Slump maken een documentaire over Allen voor de jeugdserie Mensjesrechten.

Het is tijd voor Allen om te stralen. Vol trots zal ze aan na afloop van de voorstelling ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ haar solo dansen. Haar moment in de spotlight.

De jeugddocumentaire ‘This is me’ wordt geproduceerd door Monocle Productions en de EO en zal in première gaan op Movies That Matter filmfestival 2020.

Alleen in Amsterdam
Donderdag 13 februari

Afbeelding voor

Verhalenhuis Belvédère

Theater Zuidplein Rotterdam

Tijdens De Expeditie in Rotterdam presenteert het Verhalenhuis Belvédère op zaterdag 29 februari tussen 14.00 en 16.00 uur een mini podcast festival met compilaties van verhalen. Bij elk verhaal zijn er twee mensen uit het land van herkomst (Syrië, Molukken, China en Estland) onderdeel van de luistertentoonstelling. Samen met Verhalenhuis Belvédère presenteren zij de aftrap van Rotterdams Historisch Genootschap van de Toekomst: een groep superdiverse Rotterdammers van nu die het verhaal van de stad willen vertellen middels podcasts, ontdekkingstours en een kalender van culturele vieringen en herdenkingen in de stad.

Verhalenhuis Belvédère is het eerste Verhalenhuis van Nederland waar men de persoonlijke verhalen van mensen en gemeenschappen in de stad zichtbaar maakt en tot leven brengt voor een breed publiek. Met een uitgebreid programma in hun vaste thuishaven op Katendrecht richten zij zich op Rotterdammers met hun wortels over de hele wereld.

Alleen in Rotterdam

Afbeelding voor

Talk Refugee Millennials

Het Nationale Theater Den Haag

Zij werden geboren in de jaren ’80 en ’90 en hebben hun roots liggen in conflictlanden. Ze werden het hoofdonderwerp van vele non-profitorganisaties en het landelijk migratiebeleid. Hoe kijken zij hierop terug? Welke invloed heeft deze ervaring en het stempel ‘vluchteling’ nog op hun leven? Tijdens dit programma hoor je het verhaal van verschillende Refugee Millenials.

 

Alleen in Den Haag